Caterclean-verbeter-de-schoonmaakkwaliteit

Verbeter de schoonmaakkwaliteit, onderteken de Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Goede sociale omstandigheden voor het personeel staan bij ons hoog in het vaandel. Mede daarom hebben wij de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekend. Deze code is een aantal jaar geleden vastgesteld door opdrachtnemers, vakbonden en bemiddelaars. Kort samengevat moet de code ervoor zorgen dat opdrachtgevers en werknemers gezamenlijk werken aan het verbeteren van zowel de arbeidsomstandigheden van schoonmakers als de kwaliteit van het schoonmaakwerk. Door afspraken te maken over prijzen wordt bijvoorbeeld de neerwaartse prijsspiraal doorbroken.

Aanleiding voor het opstellen van deze code waren de schoonmaakstakingen in 2010. Misschien kun je het nog herinneren. Stations en treinen vervuilden. Zelfs delen van ziekenhuizen werden niet meer schoongemaakt. Er werd gestaakt om de CAO-eisen van schoonmakers kracht bij te zetten. En dat heeft gewerkt. Er ging ineens veel aandacht uit naar de werkdruk van de schoonmakers, de kwaliteit van het schoonmaakwerk en de manier waarop leidinggevenden met hun werknemers omgingen. Ook de teruglopende schoonmaakbudgetten, scherpe prijsconcurrentie en kortlopende contracten werden erkend als probleem. Om hier iets aan te doen zijn verschillende partijen dus tot de Code Verantwoordelijk Marktgedrag gekomen. Hoe meer organisaties zich hierbij aansluiten, hoe beter.

Een aantal voorbeelden van hoe deze code door verschillende bedrijven goed is toegepast lees je in deze best practices. Wil jij jouw organisatie ook aansluiten bij de code? Doe mee door je aan te melden voor een van de regionale ondertekeningen.