Help, de robots nemen het over!

caterclean-robots-nemen-het-over

Wie denkt dat de digitalisering niet opgaat voor de schoonmaakbranche, heeft het mis. Het zijn roerige tijden en de markt staat allesbehalve stil. Denk maar eens aan robotisering. Op grote schaal worden al robotstofzuigers ingezet om grote zalen mee schoon te maken. Ook wat milieuvriendelijkheid betreft valt er volgens wetenschappers winst te behalen met juiste inzet van robots en machines.

We hoeven gelukkig niet bang te zijn dat onze functies overbodig worden. Specialisten verwachten dat alleen de rol van de schoonmaker in de toekomst verandert. In plaats van zelf schoon te maken of achter een machine te lopen, besturen we dan op afstand een machine die het werk automatisch doet. Het is net als met de komst van pc’s, dat heeft ook veel functies veranderd maar niet doen verdwijnen.

Toch hoeven onze werknemers nog lang niet te vrezen voor deze veranderingen. De daadwerkelijke verkoop van schoonmaakmachines schijnt ook nog erg tegen te vallen. Ik zou me ook niet voor kunnen stellen hoe een robot een volgeplaste wc-vloer van een kinderdagverblijf zou moeten schoonmaken. En wat ongezellig ook, zo’n robot. Je kan er niet even een praatje mee maken. Maar goed, voor grote lege ruimten kan het misschien wel prima functioneren. Hoe dan ook vinden we het altijd belangrijk om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Zal CaterClean ooit helemaal door robots worden overgenomen? De toekomst zal het uitwijzen.